Går du ind i Spejder Sport på Nørre Farimagsgade i København, ligner det en outdoor-butik som mange andre med et stort udvalg af spritnye varer som regnjakker, rygsække, vandrestøvler og meget andet udstyr.

Men går du ned i butikkens underetage, møder du en helt anden form for outdoorbutik, der minder mere om en blanding af en genbrugsbutik og et sy-værksted. Der er ingen nye varer, men i stedet symaskine, reservedele og bøjler med brugte jakker samt brugte telte og rygsække.

Spejder Sports nye koncept Retur åbnede i foråret, og siden har kunderne kunnet få professionel reparation af deres gamle friluftsudstyr. Det kan for eksempel være en sovepose eller en jakke, der har en defekt lynlås. Så i stedet for at købe en helt ny og smide den gamle ud, kan den repareres og bruges i mange år endnu.

Kunderne har også kunnet leje for eksempel telte, rygsække og barnebærestole. For hvis man ved, at man kun skal bruge udstyret i en enkelt weekend, er der ingen grund til at bruge ressourcer på at købe helt nyt, som bare kommer til at ligge ubrugt i kælderen i årevis.

Læs også: Sådan skader produktion af tekstiler vores klima, miljø og natur

Til kamp mod overproduktion

Det globale forbrug af tekstiler bliver ved med at stige, og overproduktionen i branchen er enorm. Det har store konsekvenser for både klima, miljø og biodiversitet.

Vi kæmper for politiske ændringer, der gør op med overforbruget. Blandt andet ved at forbyde forbrænding af usolgte tekstiler, stille krav til tekstilers holdbarhed og ved at lave regler for grønne anprisninger.

Vil du være med i kampen?

Endnu mere genbrug på vej

Spejder Sports direktør Thomas Vangsgaard håber, at det nye koncept vil give mange friluftsglade danskere en bedre mulighed for at vælge bæredygtigt genbrug frem for altid at købe nyt.

- Verdens ressourcer bliver desværre hurtigere og hurtigere opbrugt, og vi er på vej mod en miljømæssig bankerot. Så nogen skal jo gøre noget. Og da vi er ejet af Det Danske Spejderkorps, har vi et ansvar over for de 36.000 danske spejderbørn i forhold at være med til at skabe en mere bæredygtig fremtid for dem og de næste generationer, siger Thomas Vangsgaard.

Her fra oktober bliver der endnu mere genbrug i Spejder Sports Retur-butik. Udover reparationer og lejeudstyr vil der også være salg af second hand udstyr. Det kan for eksempel være produkter med små skader, som er blevet repareret og sættes til gensalg i stedet for at blive kasseret.

Samtidig vil der blive afholdt kurser, hvor man kan lære selv at sy lapper eller skifte lynlås på sine ting. Og planen er, at Retur-konceptet på sigt skal udvides fra den ene butik i København til, at man også vil kunne indlevere ting til reparation i alle Spejder Sports 23 butikker landet over.

Foto: Thomas Helsborg

Spejder Sports direktør Thomas Vangsgaard fremviser nogle af jakker og andre produkter, som er blevet repareret i Retur-butikken.

Overforbrug er enormt skadeligt for klima og natur

De nye initiativer får ros af miljøpolitisk chefrådgiver Mette Hoffgaard Ranfelt fra Danmarks Naturfredningsforening. Vores enorme overforbrug af tekstiler er nemlig et stort problem for både klima og natur.

Tekstiler står for op mod 10 procent af de globale CO2-udledninger, og produktionen af tekstil optager i dag kæmpemæssige arealer, hvor der tidligere var natur. Alene i Danmark smides der hvert år omkring 90.000 tons tøj ud, og vores forbrug af tekstiler er omkring 35 procent større end verdensgennemsnittet.

Derfor er der et enormt behov for, at flere butikker gør som Spejder Sport og tilbyder et alternativ til bare at købe nyt.

- Alle virksomheder bør i bund og grund gentænke deres forretningskoncept og overveje mulighederne for at tilbyde reparation, udlejning og gensalg som en central del af deres forretning. Det er helt klart den vej, vi skal, hvis vi skal gøre op med den udbredte brug og smid væk-kultur. Derfor er det først og fremmest centralt at designe og producere til lang levetid og nem reparation, siger Mette Hoffgaard Ranfelt.

Læs også: 6 alarmerende om tøj og tekstil du skal kende

Foto: Thomas Helsborg

Udover at få lavet reparationer kan man også leje rygsække, telte og andet outdoor-udstyr i Retur-butikken, så man ikke altid behøver at købe nye ting, som man kun får brugt en enkelt eller få gange.

Politikere skal gøre genbrug mere attraktivt

I Spejder Sport har kunderne indtil videre taget godt imod det nye koncept. Det er især friluftsjakker, vandrebukser og soveposer i god kvalitet, som kunderne kommer ind med og vil have repareret.

Direktør Thomas Vangsgaard er derfor ikke i tvivl om, at konceptet kan løbe rundt økonomisk. Men hvis man skal overbevise endnu flere forbrugere om at genbruge frem for at købe nyt, så vil det hjælpe meget, hvis vores politikere gør det billigere at reparere. For eksempel med et skattefradrag for reparationer.

-Vi kommer ikke uden om, at reparation er dyrt i Danmark. Priserne afhænger meget af opgaven, men det er ofte ikke mange hundrede kroner, som man sparer, i forhold til hvis man køber nyt. Så vores kunder er primært dem, som har en holdning om, at det giver mening og værdi at reparere og genbruge frem for at smide ud og købe nyt, siger Thomas Vangsgaard.

Heldigvis for vores klima og natur kommer der flere og flere grønne forbrugere i Danmark. Men i Danmarks Naturfredningsforening er miljøpolitisk chefrådgiver Mette Hoffgaard Ranfelt helt enig i, at vores politikere skal på banen, hvis vi skal have endnu flere forbrugere med på idéen om mere genbrug og reparation.

-Vi savner, at de danske politikere skaber strukturer, som gør, at reparation bliver langt mere attraktivt og udbredt. I Frankrig har man blandt andet udviklet et reparationsindeks, og i Sverige er der momsnedsættelse og fradrag på reparation. I Danmark skal vi også til at starte samtalen om, hvordan vi får gjort op med vores uholdbare forbrugskultur og hvilke strukturelle forandringer, det kræver, siger Mette Hoffgaard Ranfelt.

Vær med i kampen mod overproduktion

- for naturen, miljøet og klimaets skyld