Sprøjtegiften Roundup indeholder stoffet glyphosat og er ifølge EU det mest solgte ukrudtsmiddel i verden. I Danmark tegner glyphosat sig for 42 procent af den samlede mængde aktivstof i landbrugets pesticidforbrug.

Og Roundup påvirker biodiversiteten negativt, da variationen af planter, insekter og fugle falder markant, når midlet anvendes.

- En forlængelse af tilladelsen til Roundup i 10 år mere er dårligt nyt for naturen, siger Rikke Lundsgaard, der er seniorrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening

Uenighed om sundhedsrisiko

Andre organisationer er ligeledes bekymrede for effekterne på miljøet og menneskers sundhed. Blandt andet har WHO's Kræftforskningscenter IARC vurderet, at glyfosat "sandsynligvis er kræftfremkaldende".

Alligevel har både EU's kemikalieagentur ECHA og EU's fødevaresikkerhedsagentur EFSA vurderet, at glyfosat ikke udgør en kræftrisiko.

Men andre mener, at der er så mange ubesvarede spørgsmål om glyphosats påvirkning af miljø og sundhed, at det er uforsvarligt at forlænge godkendelsen. Blandt andet kalder den franske organisation Generations Futures EU's risikovurdering for "en regulær skandale omkring offentlig sundhed" ifølge Information.

Red det rene drikkevand

Der er rester af pesticider i over halvdelen af de aktive drikkevandsboringer.

Vi kæmper for, at det skal være forbudt at bruge pesticider og anden gift på de sårbare områder omkring drikkevandsboringerne.

Er du enig? Så hjælp os med din underskrift.

DN: Vores landbrug skal bruge mindre kemi

Danmarks Naturfredningsforening opfordrer regeringen til at lytte til de mange europæere, der ønsker glyphosat helt udfaset.

- Der findes alternativer, og vi skal væk fra det kemiske landbrug, siger Rikke Lundsgaard.

Regeringens ja til Roundup er et brud med den tidligere socialdemokratiske modstand mod midlet. I 2016 stemte et flertal i Folketinget, herunder Socialdemokratiet, for at udsætte en ny godkendelse af Roundup i EU.

Afstemningen om fornyet godkendelse af Roundup finder sted i EU den 13. oktober.

alt
Rikke Lundsgaard
Landbrugspolitisk seniorrådgiver
  • E-mailadresse
  • Mobil
    +45 23 20 30 07

Hjælp os med at beskytte natur og drikkevand