Kronik af Signe Schrøder, vild havekonsulent for Danmarks Naturfredningsforening.

Kan du huske, da du var barn? Du havde garanteret en yndlingsblomst. Min blomst var ”pusteblomsten”, og det er også mine børns favorit.

Jeg kan godt forstå dem. Den stråler som en lille sol, når den blomstrer, og senere indfinder magien sig; den bliver sølvfarvet som måneskin, blød som en kattekilling og en fornøjelse at puste til. Så danser de små faldskærmsfrø afsted mod himlens blå og nye egne at slå sig ned. Hvis man er heldig, kan man have en gylden flod i sin have af denne, min barndoms yndlingsblomst.

For ja, du kender den godt.

Pusteblomst, Løvetand, Troldhekse, Lopblomst, Hundeurt, Lusekonge eller Fandens Mælkebøtte – kært barn har mange navne, bortset fra at mælkebøtten er uelsket af mange. Og det er egentlig mærkeligt, for den kan simpelthen alt. Bortset fra at være sjælden, og det er vist dens største fejl.

Mælkebøtten har mange fantastiske egenskaber

Var den nu sart og svær at få til at gro, ville botanikere og dygtige havefolk sikkert kæmpe for at få den til at vokse, vise den frem på udstillinger og prise den for dens vilde egenskaber. Men nu er det altså en plante, der kan bryde igennem asfalt, gro i snart sagt alle egne af verden bortset fra på Arktis, og hvis frø kan flyve helt op til 7.000 km.

Det er supersejt, men det er ikke dens eneste fantastiske egenskaber.

Gør som mere end 20.000 andre danskere - tilmeld din have eller altan til Slip Haven Fri.

Det er koster ikke noget, og du får vejledning til omlægning af din have og en flot sticker til postkassen.

Mælkebøtte er nemlig også en såkaldt superfood; spiselig og supersund. Blade, blomst og rod, hele molevitten kan spises og f.eks. laves til sirup, mælkebøttevin eller te. Blomsterne kan dyppes i en pandekagedej og frituresteges, bladene kan blancheres eller spises i salat. Mulighederne er uendelige og kan findes frem med en googlesøgning.

Giver insekter mad og gør mulden frugtbar

Men det er ikke gjort med det. Også insekterne elsker mælkebøtten, der blomstrer lige om lidt som en af de tidligste i græsplænen. Og efter vinterens sult og kulde er den en kærkommen blomst for alskens insekter, bier og sommerfugle, der fråser i dens store mængder af både pollen og nektar. Superfood for insekter med andre ord.

Men noget af det mest fascinerende er mælkebøttens evne til at forvandle gold og hård jord til frodig, frugtbar muld. Det er en såkaldt pionerplante, der med sine vilde rødder kan bryde den hårde jord op, hente vigtige mineraler og vitaminer fra den dybe undergrund og generøst efterlade det i topmulden til gavn for andre sartere planter, når den visner.

Mælkebøtten er med andre ord en vidunderlig plante, som vi opdrages til at hade og foragte. Men børnene har blik for den. De fletter smukke kranse af gyldne sole og puster senere de smukke månestrålefrø op i himlen.

Lær dit barn at elske mælkebøtten

I det hele taget besidder børn ofte en haveæstetik og nysgerrighed på naturen, som er kærkommen, ja nødvendig i lyset af den biodiversitetskrise, vi står over for.

Her handler det ikke kun om store statslige arealer og landbruget, men om vores alles små hverdagshandlinger. Og hvor er det bedre at starte, end at gøre vores børn klogere end os og lære dem at bygge kvashegn, grave vandhuller, så vilde blomster – og elske mælkebøtten?

I projektet ”Vilde Rødder” uddanner Danmarks Naturfredningsforening frivillige i at lave små naturforløb med børn, og med leg, nysgerrighed og gåpåmod at give dem ideer til selv at gøre en forskel for naturen i haven og på fællesarealer. Vil du være med til at uddanne vores børn til fremtidens naturambassadører, kan du også melde dig til projektet.

Måske vil det få dig til at se med lidt større kærlighed på så mange børns yndlingsblomst, mælkebøtten, med den vilde rod.

Vil du blive klogere på, hvordan du får mere biodiversitet i din have, så tilmeld din have eller altan til Slip Haven Fri. Det koster ikke penge, og du får løbende gode råd til haven.