Camilla Skov elsker sovs.

I det hele taget elsker hun mad, der er varm, fedtet og fuld af smag – ikke mindst den eftertragtede femte smag, umami.

Samtidig er hun kvinden bag den ekstremt populære madblog ’Vegetarisk hverdag’ og flere kogebøger med grøn mad.

I modsætning til, hvad mange mennesker tror, behøver et vegetarisk måltid nemlig ikke være tørt, smagløst og i det hele taget utilfredsstillende.

- Jeg prøver at udtænke mine måltider, så der er noget, der taler til alle sanser. Der skal både være noget, der er varmt og comfy og mættende. Og så skal der være noget, der er sprødt og friskt. Og måske syrligt. Og jeg bruger jo virkelig mange krydderurter i min mad, som også bidrager med noget tekstur og farve, siger hun og tilføjer med et grin:

- Og så har jeg meget sovs i min mad. Sovs og dressinger og dip. Konsistensen er meget tilfredsstillende. Der er bare noget lækkert ved mad, der ikke er så tørt.

- Den eftertragtede umami-smag, som mange forbinder med kød, er altså ikke spor svær at få frem. Man skal bare vide, hvordan man gør.

Læs også: 3 lækre og nemme vegetaropskrifter fra Camilla Skov

Den største fejl i vegetarkøkkenet

At vegetariske måltider skulle mangle proteiner, er en fordom, hun ofte møder, men som hun ikke giver ret meget for.

- Vi er ekstremt proteinfokuserede i Danmark. Men vi får jo alle sammen alt det protein, vi skal have, og mere til. Der er masser af andre ting, der mætter rigtig godt, og som nærer vores krop, som fuldkorn, gode grøntsager og fedt, siger hun.

Og netop fedt er ifølge Camilla Skov en af grundene til, at mange tror, de ikke kan undvære kød. Det kommer nemlig med en masse ”gratis fedt”, som hun kalder det.

- Fedt er en smagsbærer, som fremhæver alle andre smage i en ret. Så den største fejl, folk begår i det vegetariske køkken, er, at man simpelthen glemmer at tilsætte nok fedt til maden. En linsegryde f.eks., den er ræddi træls, hvis ikke der kommer et ordentligt skvæt olie i. Det er bare et faktum, fastslår hun med et grin.

Natur og Miljø

Artiklen blev først bragt i vores medlemsmagasin Natur og Miljø.

Vil du modtage magasinet direkte i din postkasse og samtidig støtte en god sag?

Foto: Thomas Nielsen

Ligesom fedt er en smagsbærer, er salt det også, og her kan man virkelig gøre sig selv en tjeneste ved at tænke ud over saltkværnen, siger hun.

- I stedet for at bruge salt, så brug f.eks. en grøntsagsfond. Man kan også bruge soja, som ud over at være meget salt også indeholder en masse umami. Så kan man bruge miso, som er en fermenteret sojapasta.

Skal være nemt og hurtigt

Den eftertragtede umami-smag, som mange forbinder med kød, er altså ikke spor svær at få frem. Man skal bare vide, hvordan man gør.

Camilla Skovs nyeste kogebog, ’Den dovne vegetar’, skrev hun efter at være blevet mor, og meningen med opskrifterne er, at de er overskuelige at lave og ikke efterlader en hel masse opvask. Og her er konceptet ’plademad’ ifølge Camilla Skov et kæmpe lifehack.

- Man tænder sin ovn, lægger noget groft på en bageplade – det kunne være kartofler eller rodfrugter. Så kommer det i ovnen i måske 15 minutter. Imens forbereder man næste lag, der kan være nogle lettere grøntsager. Så kommer det i ovnen, og det hele får 10 minutter til. Og så afslutter man med en eller anden form for topping, som kan være friske krydderurter, oliven, nødder eller kerner. Og så serverer man det sådan set bare direkte på pladen med en sovs til.

På den måde deler man madlavningen op og minimerer opvasken, forklarer hun.

- Det er en meget givende måde at lave mad på. Jeg synes, man får meget mere ud af det end den indsats, man gør, siger hun.

Og det er hele pointen med de fleste af Camilla Skovs opskrifter. Det behøver ikke være sværere at lave vegetarisk mad end mad baseret på kød. Ikke når man lige har vænnet sig til det i hvert fald.

- Det kan godt være, det tager lidt længere tid i starten, hvor man lige skal sætte sig ind i nogle lidt andre måder at lave tingene på. Men samtidig så tror jeg også, at lige så snart man åbner den dør og er nysgerrig, så er det altså ikke rocket science.

Foto: Thomas Nielsen