De seneste to uger har verdens ledere været samlet i Glasgow til klimatopmødet COP26 for at komme en løsning nærmere på klimakrisen. Målet er en aftale, der holder klodens temperatur nede på et niveau, der kan dæmme op for de værste konsekvenser af klimaforandringerne.

Men mens topmødet lakker mod enden, tyder meget på, at det kan blive svært at nå til enighed om en aftale, der er ambitiøs nok til at kunne begrænse den globale temperaturstigning til 1,5 grader – og maksimalt to grader – som er det niveau, verdens førende klimaforskere har peget på.

-Klimakrisen har aldrig været så tydelig som nu. Selv for Vesten, der i sommer oplevede konsekvenserne i form af oversvømmelser, storme, hedebølger, skovbrande og flere klimarelaterede dødsfald end nogensinde før, fortæller Daniel Hauberg, klimarådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

-Den seneste rapport fra FN’s klimapanel, IPCC, som blev udgivet i august, kom med ildevarslende fremskrivninger af scenarier, hvor den globale temperaturstigning langt overstiger Parisaftalens 1,5 graders målsætning allerede i midten af dette århundrede. Netop derfor er COP26 ekstremt vigtig, slår han fast.

Læs mere: Alarmerende ny rapport fra FN's Klimapanel

Vigtige lyspunkter

På trods af flere uenigheder og fraværet af nogle af verdens nøglefigurer som fx Ruslands præsident Vladimir Putin og Kinas Xi Jinping, er der alligevel lyspunkter ved årets klimatopmøde.

Bl.a. har over 100 lande inklusiv Kina, USA og Brasilien skrevet under på at standse afskovning inden 2030 og genoprette jordens skove, ligesom at der er indgået en koalition (BOGA – Beyond Oil and Gas) med Danmark i spidsen, som vil bekæmpe fortsat olie- og gasudvinding. Endelig har Storbritannien for nylig præsenteret et aftaleudkast, der fastholder et stop for statsstøtte til sort energi.

Det er vigtige aftaler for det overordnede mål, hvis det lykkes at få landene til at handle efter topmødet og ikke bare sole sig i rampelyset under, sig Daniel Hauberg:

-Med den nye aftale er det op til de enkelte lande, at overholde de forpligtigelser, de har skrevet under på, så vi ikke bare ender med tomme ord og løfter. Her er det selvfølgelig vigtigt, at Danmarks Naturfredningsforening og resten af verdens grønne NGO’er er med til at holde verdens ledere ansvarlige for de aftaler, der er indgået.

Læs mere: Sådan arbejder Danmarks Naturfredningsforening med klima

Kampen for en fremtid

Selvom COP26 har hele verdens opmærksomhed, er det især den yngre generation, der er med til at drive kampen for en bæredygtig fremtid på tværs af organisationer og landegrænser. Det er Emma Susanna Turkki og Nadia Gullestrup Christensen eksempler på. De er begge med i Dansk Ungdoms Fællesråd – DUF – og deltager i COP26 som FN ungdomsdelegerede på vegne af danske unge.

-Klimakrisen er vores generations største udfordring, som vi er nødt til at arbejde sammen på tværs for at løse. Vi har været heldige at komme med, og derfor har vi et stort ansvar for at skabe netværk med andre unge fra hele verden, siger Nadia Christensen.

Efter to uger i Glasgow er det med blandede følelser, at Emma og Nadia gør status.

-Det var en positiv og konstruktiv start med konkret handling og lande, der var villige til kompromiser. Men henimod slutningen forløber arbejdet langt mere fodslæbende, siger Emma Turkki.

-Ender vi med vi med en aftale, der er lige så ambitiøs, som vi unge ønsker det? Svaret er nej. Men der er taget vigtige tiltag, og det gør mig fortrøstningsfuld, konstaterer hun.

Selvom både Nadia og Emma er enige om, at Danmark er dygtige til diplomati, understreger de også, at vi har et af de største CO2-aftryk, som vi bør tage ansvar for.

-Vi har den nødvendige teknologi og viden, og vi er forpligtet til at hjælpe de lande, vi har været med til at bringe i denne situation.

Blandt højdepunkterne fremhæver Emma og Nadia bl.a. aftalen, der skal bremse afskovningen samt olie- og gaskoalitionen, som de forventer kan blive et effektivt redskab til at presse andre lande i en mere grøn retning.

Endelig understreger de nødvendigheden af at koble biodiversitetskrisen til klimakrisen:

-Problemstillingerne hænger sammen, og det nytter ikke at stirre sig blind på en isoleret løsning. Vi er nødt til at bygge broer, hvis det skal være bæredygtigt, konstaterer de.

Nadia Gullestrup Christensen, FN ungdomsdelegat ved COP26. Privatfoto.

Emma Susanna Turkki, FN ungdomsdelegat ved COP26. Privatfoto.

Naturen som en del af løsningen

Opmærksomheden på naturen og biodiversiteten som en del af løsningen, herunder at sætte en stopper for skovrydningen, er helt afgørende, mener præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding:

-Skovaftalen er vigtig, fordi naturens optag af CO2 er en meget vigtig del af løsningen. Derfor skal vi passe på vores skove, som lige nu er under pres bl.a. fordi lande som Danmark brænder det af som biomasse. Vores skove er simpelthen for vigtig en del af løsningen, siger hun og fortsætter:

-Danmark har et historisk ansvar for klimakrisen sammen med resten af vesten, der længe har drevet rovdrift på klodens ressourcer. Desværre mærker resten af verden konsekvenserne af klimaforandringerne længe før os. Derfor bør vi også gå forrest og være foregangsland for resten af verden.

Læs mere: Naturen kan løse klimakrisen

Object reference not set to an instance of an object.