I juli har verden slået et par rekorder, der kan give de fleste sved på panden.

6. juli 2023 skriver sig ind i historien som dagen med den højeste globale gennemsnitstemperatur, der nogensinde er målt. Det sker i kølvandet på, at juni måned i år også endte som den varmeste juni nogensinde.

- De mange varmerekorder er en skræmmende tendens, når man ser på klimavidenskabens fremskrivninger for den globale temperatur, siger Daniel Hauberg, der er klimapolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

- Vi ved, at det ikke bare er tilfældige udsving, og at vi er nødt til hurtigt at reducere vores stadigt stigende drivhusgasudledninger, hvis vi ikke skal sætte endnu flere skræmmende rekorder.

Lignende toner lød der ifølge CNN også fra klimatolog og professor Friederike Otto fra Imperial College i London, da rekorden blev slået i starten af måneden.

- Det er ikke en milepæl, vi bør fejre, sagde hun dengang og understregede, at de nye rekorder bør være et ‘wake up-call’ til politikere i hele verden:

- Det viser bare, at vi er nødt til at stoppe med at brænde fossile brændstoffer, ikke om årtier, men nu.

Kampen for naturen og klimaet

I Danmarks Naturfredningsforening kæmper vi for at skabe en mere bæredygtig fremtid.

Vi arbejder for mere plads til naturen og et klima i balance. To ting, der hænger uløseligt sammen.

Vil du være med i kampen?

En farlig cocktail

For at finde begrundelsen for de ekstreme temperaturrekorder skal man især kigge to steder. Det fortæller klimaprofessor Eigil Kaas fra DMI og Niels Bohr Instituttet ved Københavns Universitet til DR Nyheder.

Nemlig på den globale opvarmning som følge af menneskeskabte klimaforandringer på grund af udledning af CO2 i kombination med vejrfænomenet El Niño, der lige nu er i gang.

- Jeg forventer, at vi kommer til at slå flere temperaturrekorder, og at vi kommer til at få det varmeste år nogensinde inden for de kommende år, siger Eigil Kaas til mediet.

El Niño er en periode med ualmindelig opvarmning i det tropiske Stillehav, som påvirker atmosfæren. Det udløser en række vejr- og klimamæssige forandringer over store dele af kloden, skriver DMI.

Den tykke, sorte streg viser temperaturen i 2023, mens den orange viser 2022.

Flest fly i luften nogensinde

Men 6. juli 2023 bød også på en anden rekord. Det er nemlig den dato, hvor der har været allerflest kommercielle fly i luften nogensinde.

Hele 134.386 styks blev det til på et døgn, skriver flytjenesten Flightradar24.

Og det bekymrer blandt andre Daniel Hauberg, at der sættes flere negative rekorder.

- Det er ikke sådan, at vi kan sætte lighedstegn mellem antallet af flyvninger og den nye varmerekord. Men det er klart et udtryk for, at vi ikke er på rette vej i forhold til at nedbringe verdens CO2-udledninger, siger han og fortsætter:

- Flyvning er den mest klimabelastende transportform, der findes, og en af de hurtigste måder at påvirke planeten negativt på.

Ifølge Politiken belaster en flyrejse fra København til Bangkok tur/retur klimaet med 2,3 ton CO2. En flyrejsen til Barcelona og hjem igen belaster med 470 kilo CO2 per person, lyder det.

Hvad skal vi stille op?

Der er altså ingen tvivl om, at der må ske nogen politisk, hvis der skal sættes en stopper for de ærgerlige rekorder i fremtiden.

- Der er behov for, at vi får en flyafgift, som faktisk matcher den omkostning, flyvning har for klimaet, understreger Daniel Hauberg.

Samtidig er det vigtigt, at man fra politisk side gør det lettere og billigere for danskerne at vælge andre transportformer som eksempelvis tog og bus.

- Og hvis man selv vil gøre en ekstra indsats for klimaet i ferierne, så gælder det om at vælge alternativer til fly, når man skal rejse. Elektrificerede tog og busser er vejen frem for klimaet, og så selvfølgelig cyklen, hvis man har mod på det, lyder det fra den klimapolitiske rådgiver.

Du kan også holde ferie i Danmark, som året rundt byder på finurlige og smukke naturoplevelser.

Eksempelvis kan du dykke ned i Danmarks Naturfredningsforenings anbefalinger til naturoplevelser i alle landsdele eller måske besøge nogle af Danmarks skønne, fredede områder.

alt
Daniel Hauberg
Klima- og miljøpolitisk rådgiver

Hjælp os med at kæmpe for en grønnere fremtid