FN er udkommet med tredje del af deres store klimarapport. Endnu engang er det skræmmende læsning: Vi har allerede brugt 80 procent af CO2-budgettet for Parisaftalen, og hvis vi fortsætter som nu, vil temperaturen stige med 2,8 grader inden 2050.

Der er dog også gode nyheder. Det kan nemlig stadig lade sig gøre at holde temperaturstigningerne under de anbefalede 1,5 grader. Men det kræver, at vi knækker CO2-kurven i løbet af de næste fire år.

- Lige nu er vi på katastrofekurs. Men vi kan stadig nå at vende udviklingen. Vi skal globalt set reducere de årlige udslip med 45 procent inden 2030. Ellers kan vi glemme alt om den nuværende målsætning. Det kræver politisk handling med et helt andet ambitionsniveau end det vi ser i dag, hvis vi skal undgå de katastrofer og ødelæggelser de første rapporter har afdækket, siger Daniel Hauberg, der er klimapolitisk rådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

Vedvarende energi er det billigste

De seneste ti år er priserne på solceller, vindmøller og batterier raslet ned, så de i nogle tilfælde er billigere end kul, olie og gas - eller i det mindste konkurrencedygtige med fossile brændsler.

Ifølge rapporten vil det koste omkring 675 kroner per ton CO2 at halvere verdens udledninger inden 2030.

- Det er billigt og overkommeligt. Jeg synes, det ser enormt lovende ud, siger Kirsten Halsnæs, der er professor på DTU og har været ledende, koordinerende forfatter på rapporten, til DR.

Rapporten konkluderer samtidig, at der er penge nok til at foretage omstillingen.

- Det har aldrig været billigere at omstille til vedvarende energi. Og desuden er det meget billigere at forebygge end at betale for skaderne fra klimaforandringerne. Der er altså absolut ingen argumenter for at blive ved med at nøle, siger Daniel Hauberg fra Danmarks Naturfredningsforening.

Gør op med brug og smid væk-kulturen

Udover omstilling til vedvarende energi skal vi gøre op med vores brug og smid væk-kultur, hvis vi skal skabe en bæredygtig fremtid.

- Vi er så langt bagud, at vi skal sætte ind alle de steder, vi kan, hvis vi skal nå at bremse klimaforandringerne. Og her er omstilling til en cirkulær økonomi og et affaldsfrit samfund en helt afgørende del af løsningen, siger Daniel Hauberg.

Vores generelt høje forbrug er forbundet med udledning af enorme mængder CO2. For det kræver meget energi og mange ressourcer at producere alle de produkter vi køber - og derefter at håndtere dem, når de er blevet til affald.

Ca. 45 procent af den samlede, globale CO2-udledning stammer fra produktion og forbrug. Det viser en opgørelse fra The Ellen MacArthur Foundation.

alt
Daniel Hauberg
Klima- og miljøpolitisk rådgiver