Klimakrisen har i årevis været en af klodens største udfordringer. Og krisens alvor er blevet endnu mere tydelig for alle med denne sommers ekstreme vejr med ødelæggende oversvømmelser i Norge, dødbringende skovbrande i Sydeuropa og globale juli-temperaturer, der har slået rekord som verdens varmeste nogensinde.

Ovenpå denne voldsomme sommer har den danske regering indledt forhandlinger, om hvordan vi i Danmark når vores klimamål for 2025. Men desværre tyder udmeldingerne fra vores politiske ledere på, at de ikke er parate til at skrue voldsomt op for klimaambitionerne i Danmark.

Klimaminister Lars Aagaard (M) har tværtimod udtalt til DR, at vi i Danmark skal have en politik, som 80 procent af danskerne kan se sig selv i. Og statsminister Mette Frederiksen (S) har i et opslag på Instagram og Facebook advaret om, at klimapolitikken ikke må blive så ambitiøs, at den risikerer at ramme befolkningsgrupper i Danmark.

Og de udmeldinger undrer Maria Reumert Gjerding, der er præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

- Jeg må indrømme, at jeg er ret chokeret over de udmeldinger. Det her skulle være en midterregering for ansvar og svære beslutninger. Men indtil videre så er det en regering for handlingslammelse, i hvert fald når det handler om klima og natur, siger Maria Reumert Gjerding.

Hjælp os med at kæmpe for klimaet

I Danmarks Naturfredningsforening kæmper vi for at skabe en mere bæredygtig fremtid.

Vi arbejder for mere plads til naturen og et klima i balance. To ting, der hænger uløseligt sammen.

Vil du være med i kampen?

Læs også: I juli slog verden to bekymrende rekorder

Handlingslammelse og forkerte klimavalg

Dagbladet Information har lavet en liste over 10 klimaløfter, som den tidligere S-regering og den nuværende SVM-regering ikke har leveret på. Flere af regeringens klimainitiativer er allerede voldsomt forsinkede som for eksempel CO2-afgiften for landbruget, udtagning af lavbundsjorder, planen for en grøn omstilling til plantebaserede fødevarer, planerne for flere vindmøller og meget mere.

Og det haster ellers med klimahandling. I Danmark får vi nemlig svært ved at nå klimamålene for 2025. For at nå målene vil regeringen satse mere på biobrændstoffer, men det er et forslag, som bliver kaldt ”en forældet løsning” og ”ikke den rigtige vej at gå” af både eksperter, NGO’er og partier på både højre- og venstrefløjen ifølge DR.

Problemet med biobrændstoffer er, at det kun fungerer som en skrivebordsøvelse. Det giver måske mindre CO2 på papiret, men reelt gavner det ikke klimaet. Hvis vi putter flere afgrøder i benzin- og dieselbiler, så gavner det måske nok Danmarks klimaregnskab, men det skader til gengæld rigtig meget i for eksempel Sydamerika, hvor afgrøderne skal komme fra.

I stedet for at gøre fossilbrændstoffer ”grønne” på papiret, så bør vi hellere få flere elbiler og færre fossilbiler på vejene. Det vil derfor være langt bedre for klimaet og omstillingen af transportsektoren at øge benzin- og dieselafgiften end at satse på biobrændstoffer.

Alt i alt burde man kunne forvente meget højere klimaambitioner fra vores regering.

- Klimaet har brug for politisk lederskab og politikere, der også tør træffe de svære valg - og måske på den korte bane upopulære beslutninger - fordi det er bydende nødvendigt. Vi har alle en kæmpe opgave i at råbe op og kræve, at den danske regering leverer på valgkampens og regeringsgrundlagets løfter om at gå foran i den grønne omstilling: Det skylder de nemlig både vælgerne. Og fremtidens generationer, siger Maria Reumert Gjerding.

Læs også: Her er de fire vigtigste pointer fra den seneste store klimarapport

Støt os i kampen for klimaet