- Det er så fedt at sove i naturen!

Outdoorfotograf og naturentusiast Mads Tolstrup har svært ved at skjule sin begejstring, når han bliver spurgt om, hvorfor man skal prøve kræfter med en nat i det fri:

- I mørket i naturen bliver dine sanser skærpet på en helt anden måde, end du er vant til. Der er nye lyde og dufte. Men har du aldrig hørt en ræv kalde, et pindsvin pusle eller en ugle tude, så kan det virke skræmmende. Men selvom skoven er mørk, er den ikke farlig.

Hvad enten du vælger at sove i telt, shelter eller måske helt under åben himmel, så har Danmark mange skønne muligheder. Der gælder forskellige regler for overnatning i naturen, som du skal sætte dig ind i, men ellers er det bare om at kaste dig ud i det, mener Mads Tolstrup.

- Du behøver ikke nødvendigvis anskaffe det helt store udstyr, hvis du vil prøve kræfter med udendørslivet. Måske kan du låne dig frem, og rigtig meget kan også købes brugt. Jeg plejer dog at sige, at en sovemaske og et par ørepropper kan være rart, når du sover ude, da naturen vågner tidligt, siger han med et grin.

Det er en god idé at planlægge turen på forhånd, så du ved, hvor der er overnatningsmuligheder, og hvilke regler der gælder. Der er også meget at opleve i Danmark. Både forskellige typer natur og landskaber og store kulturelle og gastronomiske forskelligheder. Så det er bare med at komme af sted.

7 pragtfulde steder du kan overnatte

Millinge Klint

Vi starter i den luksuriøse ende med denne shelterplads i Faaborg på toppen af klinten med udsigt over Helnæs Bugt. Her finder du syv lækre sheltere, en brændefyret sauna og en rigtig god bålplads.

Der er bygget en trappe ned til vandet og en badebro, så det er nemt at hoppe i havet – og så ind i den brændefyrede sauna bagefter. Der er flere forskellige typer sheltere på pladsen, et har overnatning i tre etager, og et har en udsigtsplatform på toppen.

Vandet er lavt og børnevenligt, og man kan sagtens komme sejlende i kano eller kajak til pladsen. Når du er færdig her, kan du passende tage turen videre til Bjørnø.


Bjørnø

Danmark er fuld af små, fine øer med skøn natur og kulturelt liv som f.eks. Bjørnø, der ligger i Det Sydfynske Øhav syd for Faaborg. Bjørnø er bilfri, så lad bilen stå i Faaborg, hvorfra I kan tage en færge over.

Bjørnø er kun omkring 3 kilometer lang og byder på flade strandenge og høje klinter med den smukkeste udsigt og et rigt fugleliv. På Bjørnø findes en stor bålhytte og sheltere, som I kan leje, eller I kan medbringe en hængekøje eller telt, som I kan slå op.

Der findes en lille hyggelig café, der serverer hjemmelavet mad og drikke, derudover er der ikke nogen indkøbsmuligheder, så det er en god idé at medbringe de vigtigste fornødenheder. Bjørnø kan blive starten på en skøn tur med øhop rundt til flere af de danske øer.


Lodbjerg Fyr Shelter

Den jyske vestkyst kan noget helt særligt. Her findes noget af Danmarks smukkeste natur og de bedste strande i Europa. På denne shelterplads ved Lodbjerg Fyr ligger du i læ for Vesterhavets brusen men har stadig nem adgang til havet, hvor du kan tage en aften- eller morgendukkert og nyde den smukke solnedgang.

Pladsen har flotte forhold med bålplads, multtoilet, hestefold og vandpost ved fyret – en historisk kulturperle i Nationalpark Thy. Pladsen ligger på ’Vestkystruten’, der er Danmarks cykelrute nummer 1. Hele ruten er 560 kilometer lang.

Den er delt op i 12 etaper og snor sig gennem Danmarks smukkeste natur fra Rudbøl i syd til Skagen i nord. Lodbjerg Fyr er blot én mulighed for at opleve den vilde vestjyske kyst.


Hammerhavn

Bornholms kystlinje er 158 kilometer, og her er der rig mulighed for at sove med udkig til havet og komme helt tæt på naturen med de store granitklipper, der ikke findes andre steder i Danmark.

Et af Mads Tolstrups yndlingssteder er Hammerhavn tæt på Hammershus. Her findes to telt- og shelterpladser, som han fremhæver: Hammersø Shelterplads og Hammerhavn Kystshelter. Den første ligger mellem Opalsøen og Hammersø med fantastisk udsigt over vandet, den anden ved Hammerhavn.

Sidstnævnte kan man komme sejlende til, og her kan man sove i vandkanten i et af de to røde, trekantede sheltere. Mere idyllisk bliver det ikke. Orker du ikke at lave mad over bål, er der kun få kilometer til Allinge, hvor du kan udforske det lokale madliv og spise en dejlig middag.


Foto: Mads Tolstrup

Esrum Sø

Lige ved bredden af Esrum Sø findes et stort bålshelter med cirka 30 sovepladser. Shelteret ligger kun 50 meter fra bredden, så det er nemt at ankomme til pladsen med enten kano, kajak eller båd.

Der er en lille sandstrand lige ved shelteret, og du kan bade i søen både sommer og vinter. Esrum Sø er Danmarks næststørste sø og har et rigt fugleliv. Du kan evt. overnatte i de skønne omgivelser, efter du har taget den afmærkede vandrerute fra Gribskov til Esrum Sø.

Hele ruten er på 15 kilometer, men kan deles op. På ruten går du gennem Gribskov og kommer forbi Esrum Kloster og Møllegård med besøgscenter, udstillinger og kultur- og naturformidling.


Lille Ørnebjerg Lejrplads

Møns natur er noget helt særligt, og området byder på mange skønne oplevelser. Der er flere lejrpladser ved klinten, men denne er en af Mads Tolstrups yndlingspladser.

Pladsen ligger i Klinteskoven i en indhegning med græssende dyr i det bakkede område Jydelejet. Der er et godt bålsted, men du skal selv medbringe telt. Fra lejrpladsen er der kun en ganske kort gåtur til klinten, hvor du kan stå op til en magisk solopgang med udsigt over havet, og blot et par bakketoppe derfra kan du nyde solnedgangen på Møns højeste punkt, Aborrebjerg.

På grund af den særlige kalkrige jordbund er de planter, der vokser i skoven, meget specielle, eksempelvis vokser der flere forskellige orkidéer. Du kan også besøge Geo-Center Møns Klint og blive klogere på Møns natur. Der var et større klinteskred sidste år, og derfor skal man gå forsigtigt i området.

Foto: Mads Tolstrup

Havhytten ved Hvide Klint

Kunne du tænke dig at sove direkte på vandet? Så har du mulighed for det flere steder i landet. De flydende sheltere er nemlig blevet så populære, at de begynder at dukke op rundtomkring i landet.

Du kan både opleve dem i København, Hobro og Roskilde Fjord ved Frederiksværk, hvor Havhytten ligger. Her har du udsigt til hvide klinter og rigt fugleliv. Du kan komme ud til shelteret med et paddleboard, kajak eller kano.

Shelteret ligger for anker og roterer lidt, så du kan nyde den skiftende udsigt. Det gynger en smule, men det er en meget blid oplevelse, forsikrer Mads Tolstrup. Der er rift om pladserne, så dette shelter skal bookes på forhånd – det er helt unikt. Der findes også sheltere på land ved Lynæs Havn.

Foto: Mads Tolstrup