Vil du prøve kræfter med nogle andre fisk end sædvanligt?

Så lad dig inspirere af disse velsmagende opskrifter fra kok og kogebogsforfatter Mikkel Karstad.

Han arbejder for at inspirere danskerne til at spise de fisk, der er i sæson - også de skæve og de skøre af slagsen.

En god madoplevelse kan også kobles med en naturoplevelse, så nogle af fiskene i opskrifterne herunder kan du selv forsøge at fange – ellers spørg din fiskehandler.

Natur og Miljø

Artiklen blev først bragt i vores medlemsmagasin Natur og Miljø.

Vil du modtage magasinet direkte i din postkasse og samtidig støtte en god sag?


Strandkrabbebisque med majs, palmekål og estragon


Det skal du bruge:

1 kg strandkrabber

½ dl neutral olie (raps, majs eller vindruekerne)

2 løg

2 fed hvidløg

1 fennikel

2 tomater

5 kviste timian

2 dl god syrlig æblemost (vigtigt, at den ikke er for sød, man kan også bruge cider eller hvidvin)

2 l vand

Lidt salt, sukker, eddike og friskkværnet peber

til tilsmagning

2 friske majskolber

4 stilke palmekål

5 stilke estragon

Sådan gør du:

Flæk strandkrabberne, og del dem i mindre stykker.

Varm en stor gryde op, kom olie i, tilsæt krabberne, og rist dem i et par minutter, så de får flot farve og begynder at dufte ’ristet’.

Rens grøntsager, og skær dem ud i mindre stykker. Kom dem op i gryden, og lad dem riste sammen med krabberne i yderligere et par minutter. Tilsæt tomat og timian som det sidste, og kom herefter æblemost og vand på, så det dækker krabber og grøntsager, bring det hele i kog.

Lad suppen koge 20 minutter, og sluk herefter for varmen. Lad suppen hvile i 20 minutter, inden du sigter den over i en anden gryde.

Bring suppen i kog igen, reducer en smule, og smag så til med lidt sukker, salt, eddike og friskkværnet peber, så den får den rette balance.

Skær majs af kolben, og kom dem op i en skål, pluk palmekål i mindre stykker, og skyl den i koldt vand, og lad den dryppe godt af.

Snit palmekål fint, og kom den op i suppen sammen med majs, varm igennem og server herefter.

Drys med hakket estragon på toppen.

Skaf en krabbe

Spørg din fiskehandler eller tag til en havnekaj eller mole, og lok krabberne frem med et stykke pølse el.lign. sat fast på en klemme i en snor og holdt nede af f.eks. en møtrik. De kan også fanges med hænderne på helt lavt vand. Tag dykkerbriller på, og søg efter krabberne mellem tang og sten. Hav evt. en handske på. Læg krabberne i en spand med vand, og fodr dem undervejs med lidt fisk eller muslinger. Du kan som alternativ bruge tejnefanget jomfruhummer i din bisque.

Vil du hjælpe havet? Skriv under: Stop bundtrawl i beskyttet hav



Stegt pighvar med agurk, radise og persille


Det skal du bruge:

4 personer:

2 hele pighvarrer eller fileter

Salt og friskkværnet peber

4 spsk. rug- el. hvedemel

8 radiser

1 agurk

3 spsk. æbleeddike

1 spsk. akaciehonning

1 bundt persille

1 dl olivenolie

2 spsk. neutral olie

10 g smør

Sådan gør du:

Få evt. din fiskehandler til at hjælpe dig med at filetere pighvarren, eller køb den som filet.

Del fileter i cirka 4 stykker, så du får 8 stykker i alt. Krydr med salt og friskkværnet peber, og klap dem sammen, så skindsiden vender udad.

Vend dem i mel, og læg dem på en tallerken.

Tag top og rodende af radiserne, og snit dem helt fint på mandolinjern eller med en skarp kniv. Kom dem op i en skål.

Snit agurken i helt tynde skiver, og kom dem op i skålen til radiserne.

Mariner med eddike, salt, friskkværnet peber og honning, vend det hele godt rundt, og lad det trække i 5-10 minutter.

Skyl persillen i koldt vand, og dryp af. Kom den herefter i en blender sammen med olivenolie, lidt salt og friskkværnet peber, og blend, til det bliver en helt grøn olie.

Varm en pande op, kom neutral olie på, og steg pighvarren på panden i cirka 2 minutter på hver side.

Lige inden du tager fisken af panden, kommer du koldt smør på og lader det bruse godt op omkring fisken.

Tag fisken af panden, og anret på en tallerken med den sprøde agurke- og radisesalat på toppen, og dryp med persilleolie.

Server med det samme, så pighvarren er sprød og lun.

Server evt. nye kogte kartofler eller godt brød til.

Alternative fisk

Du kan også bruge skrubbe, rødspætte eller hornfisk. Hornfisk er en meget lækker fisk, som du kan være heldig selv at fange om foråret og i sensommeren. Bruger du hornfisk, er det rigtig lækkert først at smøre fileterne med lidt grov sennep, inden de vendes i rugmel.

Vil du hjælpe havet? Skriv under: Stop bundtrawl i beskyttet hav



Ceviche af fjæsing med grøntsager og hyldeblomsteddike


Det skal du bruge:

4 personer:

2 stk. fjæsing

Havsalt og friskkværnet peber

½ dl hyldeblomsteddike

½ dl olivenolie

1 gul bede

1 fennikel

1 salatløg

1 håndfuld brøndkarse

1 stilk mynte

Sådan gør du:

Rens fjæsingerne, og skær dem i fileter, fjern ben og skind fra fileterne. Du kan også købe de rensede fjæsingfileter hos din fiskehandler, men du skal muligvis bede fiskehandleren om at tage dem hjem.

Læg fjæsingfileterne på en tallerken, drys med lidt havsalt, og lad det salte i 30 minutter.

Skræl bede, skær top og bund af fennikel, pil salatløg, og skær alle grøntsagerne i meget tynde skiver på et mandolinjern. Kom dem i en skål, og tilsæt lidt koldt vand, så grøntsagerne bliver helt sprøde og krøller en lille smule.

Læg grøntsagerne i en sigte, og lad dem dryppe godt af.

Skær fjæsing i tynde skiver, og fordel dem på bunden af fire dybe tallerkener eller skåle, krydr med lidt ekstra havsalt og friskkværnet peber.

Pisk hyldeblomsteddike, olivenolie, lidt salt og friskkværnet peber sammen til en dressing. Hæld halvdelen af dressingen over fjæsingfileterne, og lad dem marinere i 2 minutter. Fordel derefter grøntsagerne på de fire tallerkener, og hæld resten af dressingen over grøntsagerne.

Drys med friske mynteblade og brøndkarse på toppen.

Server retten med det samme, så fjæsingen stadig er fast i kødet, og grøntsagerne er sprøde.

Sådan skaffer du fjæsing

I sommermånederne er der rigtig mange fjæsinger i de danske farvande.

Det kan være lidt svært at skaffe dem hos fiskehandleren – men spørg endelig efter dem, så kan de måske skaffes hjem. Hvis du ikke kan få fjæsing, kan du som alternativ bruge garn- eller tejnefanget kuller.

Vil du hjælpe havet? Skriver under: Stop bundtrawl i beskyttet hav

Modtag Natur og Miljø i postkassen

- og støt en god sag