Vores forbrug er takeaway er eksploderet de seneste år. Vi bruger omkring 300 millioner engangskopper og 150 millioner engangsbokse af plast om året i Danmark.

Men nu skal det snart være slut med at smide tomme to go-kopper i skraldespanden. I hvert fald hvis du bor i Aarhus.

Som den første kommune i landet er de klar til at indføre pant på takeaway-emballage i en treårig forsøgsperiode.

- Vi bruger enorme mængder takeaway-emballage i Danmark, og forbruget er stigende, siger rådmand for Teknik og Miljø Nicolaj Bang i en pressemeddelelse.

- Derfor betyder det virkelig noget, hvis vi kan gøre det nemmere for både forbrugere og erhvervsliv at vælge et mere bæredygtigt alternativ til engangsemballage.

DN: Nu skal Christiansborg med om bord

I Aarhus er cirka halvdelen af det affald, der bliver smidt på gaden og indsamlet fra byens skraldespande, fra takeaway-emballage.

I første omgang er det to go-koppen, der står for tur. Her indføres der pantkopper, som skal kunne købes og afleveres mange steder i byen.

Men ambitionen for forsøget er også at lave et retursystem, der kan håndtere flere slags takeaway-emballage. Et et cirkulært system, hvor emballagen bliver indsamlet, vasket og genbrugt.

Befri Danmark for affald

Mens vi venter på et nationalt retursystem for takeaway-emballage, er der nok affald at samle op.

Derfor afholder Danmarks Naturfredningsforening vores årlige affaldsindsamling den 20.-26. marts.

Så invitér dine venner, kolleger eller familie med ud og hjælp os med en forårsrengøring af Danmarks natur.

Og det vækker glæde hos Danmarks Naturfredningsforening.

Her arbejder man for, at vi i Danmark skal væk fra engangsbrug og over til retursystemer, så emballagerne kan bruges igen og igen.

- Det er rigtig fedt, at Aarhus nu rykker og vil gøre op med brug og smid væk-kulturen forbundet med takeaway, siger Mette Hoffgaard Ranfelt, der er miljøpolitisk chefrådgiver i Danmarks Naturfredningsforening.

Hun mener, at et retursystem baseret på en genopfyldelig løsning er den helt rigtig vej at gå både af hensyn til ressourceforbrug, klima og ikke mindst vores natur og havmiljø. Blandt andet fordi 50 procent af al menneskeskabt affald i verdenshavene er engangsplastemballage fra takeaway.

- Så skal vi bare have Christiansborg med om bord, så vi på sigt kan få en national løsning, siger Mette Hoffgaard Ranfelt.

Vil du i mellemtiden hjælpe med at holde Danmark ren? Så tilmeld dig Danmarks Naturfredningsforenings årlige affaldsindsamling lige her.

alt
Mette Hoffgaard Ranfelt
Miljøpolitisk chefrådgiver