Møns Klint. Et af Danmarks største naturklenodier. Fredet over flere omgange. Læs mere på www.fredninger.dk

Det hele begyndte med nogle konservative spidsborgere, som mente, at det var for galt, at en række sommerhusejere i Nordsjælland pludselig begyndte at kræve privat eneret til den kyststrækning, som løb langs deres grund. Modstanderne mente, at der burde være fri adgang til kysterne for alle.

På det grundlag stiftede en flok ældre mænd i kjole og hvidt Danmarks Naturfredningsforening i begyndelsen af 1900-tallet.

Dengang handlede det om at frede adgangen, bevare den landskabelige, kunstneriske værdi for åndslivet, men i løbet af det næste århundrede udviklede den smalle naturbevarelse sig til en bredere og bredere grøn kamp med forureninger, industri, vandmiljø, iltsvind, landbrug, pesticider i drikkevandet, klima og i dag nye dagsordener som naturnationalparker og PFAS. Den rejse kan man nu komme på som gæst gennem billeder og fortællinger.

- Jeg glæder mig rigtig meget til at vise de første gæster vores historiske udstilling på torsdag. Hvis man interesserer sig for vores natur, er der grobund for et virkelig interessant dyk ned i den historie, der er årsag til, hvor vi står i dag – på både godt og ondt, fortæller Maria Reumert Gjerding, præsident i Danmarks Naturfredningsforening.

21 fredninger på én dag
Du har måske besøgt storslåede naturarealer som Møns Klint, Skagens Gren eller Hammerknude og mærket naturens kræfter. På udstillingen kan du opleve 21 af de vildeste områder, der er blevet fredet i løbet af de seneste hundrede år. Fredninger er nemlig en helt central del af naturbeskyttelsens historie og et af de redskaber, der har været med hele vejen.

Danmarks Naturfredningsforening har siden 1937 haft ret til at rejse fredningssager og på den måde bidrage til at sikre naturen for fremtiden. I den historiske hovedbygning på Skovsgaard får du nu et unikt indblik i, hvordan fredningsværktøjet har haft betydning for det danske landskab.

Artikel fortsætter under billedet

ÅBNING MED TALE OG BOBLER 🍾

  • I Kr. Himmelfartsferien åbnes en dugfrisk udstilling om kampen for naturen når Danmarks Naturfredningsforenings mærkesager, historie og vildeste fredninger udstilles i Skovsgaards historiske Hovedbygning.
  • Åbningen foregår torsdag d. 9. maj fra kl. 10.30, hvor der serveres et glas gratis bobler til alle. Præsident i Danmarks Naturfredningsforening, Maria Reumert Gjerding, tager imod.
  • Efter udstillingen kan de der har lyst afprøve Naturdestination Skovsgaards nye vandreruter, som fører ud i arealets 245 hektar store vildgræsningsprojekt med græssende dyr, ligesom der vil være mulighed for at tage med på guidede ture.
  • Naturdestination Skovsgaard er ejet af Danmarks Naturfond, som er stiftet af Danmarks Naturfredningsforening.
Tag på vandretur på Skovsgaards arealer og se de vilde græssere, der plejer og udvikler naturen.
Foto: Marianne Krag Petersen

Skovsgaard vil åbne hele Danmarks natur
På Skovsgaard glæder man sig over den nye udstilling, som skal åbne naturen i hele landet for gæsterne:

- På Skovsgaard arbejder vi for, at alle der besøger os føler sig inspirerede til at besøge naturen - både hos os, men også rundt i resten af Danmark. Derfor er det en stor glæde at kunne give vise eksempler på de naturarealer, som kan give storslåede oplevelser i hele landet, siger Nynne Juul, der er projektleder på Naturdestination Skovsgaard og tilføjer:

- Når man er færdig på udstillingen, kan man jo passende træde uden for og gå en tur og opleve en ægte fredning – for det er Skovsgaards arealer jo også.

Læs mere om, hvad du og familien kan opleve på Naturdestination Skovsgaard